کاشت پیاز زعفران یا همان بُنه در کشت سنتی و کشت نوین( کشت زعفران گلخانه ای آیروپونیک و یا هیدروپونیک) به روش های مختلف انجام می شود.
هر یک از این روش های کشت زعفران مزایای خاصی دارند.
اما کدام روش برای کشت زعفران بهتر است؟
چند سالی است که کشت زعفران گلخانه ای رونق گرفته است.
اما آیا کشت زعفران گلخانه ای جای کشت های سنتی را خواهد گرفت؟
کاشت پیاز زعفران به روش سنتی
در کاشت سنتی، بنه زعفران معمولا بصورت کپه ایی در داخل کرت و به ندرت بصورت جوی و پشته کشت می شود.
در این روش فاصله هر کپه از هر جهت۲۵سانتی متر بوده و یک بیل گود برداری صورت می گیرد (۲۵ cm).
در کف هر گودال ۱تا۱۵ بنه کشت می شود.
ممکن است بجای گود برداری با بیل با گاوآهن ایرانی و فاروئر شیار در آورده شود.
فاصله شیار ها از یکدیگر۳۰ تا۳۵ سانتی متر و فاصله کپه ها ۲۵سانتی متر و مقدار بنه در هر کپه بین ۳ تا ۱۵ عدد می باشد.
پس از پوشاندن گودالها با خاک سطح زمین را با استفاده از ماله یکنواخت می گردد.
کاشت پیاز زعفران به روش مکانیزه
گروهی از محققان پس از کار بر روی دستگاه سیب زمینی کار و ایجاد تغییرات مناسب در نحوه کار و تنظیم آن برای بنه زعفران، نشان دادند که هر هکتار زمین زعفران را می توان طی۴ساعت کشت کرد.
بهترین مزایای کشت مکانیزه نسبت به کشت سنتی:
- در کشت ماشینی بنه ها بصورت دانه تسبیحی فاصله طولی ۵ cm از یکدیگر کنار هم قرار گرفته و فاصله هر ردیف با ردیف مجاور۱۵ cm می باشد.
- در این حالت بنه ها با حداکثر تراکم در زمین کشت شده و این یکی از اصلی ترین عوامل رکورد زنی در زعفران می باشد.
- مقدار پیاز مورد نیاز در این روش برای هر هکتار بین ۸ تا۱۰تن می باشد.
- بنه ها در مسیر لوله سقوط با ته (قسمت تحتانی) به زمین رسیده و در عمق گودی رو به بالا قرار می گیرد،این امر باعث افزایش چشمگیر رکورد زنی تولید زعفران در سال اول خواهد شد.
- زیرا در کشت سنتی اکثر پیاز ها بصورت نامتوازن در زمین کشت می شود.
- عمق کاشت در این روش قابل تنظیم بوده و بین۲۰_۲۵ سانتی متر بوده.لذا مشکلات ناشی از تنش گرما و سرما به ترتیب تابستانه و زمستانه مرتفع خواهر شد.
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]لازم به ذکر است بهترین روش آبیاری در این روش کاشت آبیاری بارانی می باشد.در غیر این صورت باید مزرعه به روش کرتی آبیاری شود.[/box]
کشت پیاز زعفران به روش سنتی بهتر است یا مکانیزه؟
در گذشته تصور بر این بود که کشت سنتی نسبت به مکانیزه برتری دارد.
دلیل آن را در این می دانستند که در روش مکانیزه (کشت روی پشته) احتمال آسیب سرما به بنه بیشتر است.
در صورتی که در واقعیت غیر از این است.
بنابر پژوهش محققان و کشاورزان رکورد دار بهترین روش، روش کشت زعفران کشت ردیفی بصورت دانه تسبیحی و با حداکثر تراکم است.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]گروهی از محققان در تحقیق۲ساله خود تحت عنوان بررسی نیاز آبی در زعفران نشان دادند بهترین روش کشت کشت کرتی می باشد.لذا کشت کرتی نسبت به جوی و پشته الویت دارد.[/box]
اما بهتر از کشت کرتی کشت زعفران بصورت مکانیزه ردیفی و آبیاری آن بصورت بارانی است.
در این صورت امکان خفگی پیاز منتفی شده و در مصرف آب به نحو چشمگیری صرفه جویی خواهد شد.
همچنین آبیاری به روش بارانی تولید بنه و کلاله را در سال آتی زراعی به طرز چشمگیری افزایش می دهد.
کشت زعفران در گلخانه چگونه است؟
تکثیر زعفران از طریق پیاز صورت می گیرد. پیاز های زعفران نوعی ساقه محسوب می شوند.
عمر مفید کشت زعفران در سیستم گلخانه نا محدود است.
در هر سال پیاز های متراکم در خاک تکثیر یافته و در هر مرحله پیاز های ضعیف و کوچکتر حذف می شوند.
[box type=”warning” align=”aligncenter” class=”” width=””]توصیه می شود پیازهایی برای کاشت گلخانه ای انتخاب شوند که ابعادی مشابه گردو و وزن آنها۱۸گرم به بالا باشد و دارای جوانه انتهایی سالم و بدون پوسیدگی باشند.[/box]
درجه بندی و عرضه پیاز استاندارد برای کشت گلخانه ای با حجم گسترده و کنترل شده باعث می شود تا فاصله برداشت پیاز تا کاشت مجدد افزایش یابد.
- همچنین بررسی و تعیین شرایط مناسب برداشت، بسته بندی و نگهداری پیازها می تواند از تحلیل رفتن قوه نامیه بکاهد و کیفیت پیاز را در حد مطلوب برای کشت مجدد حفظ کند.
زعفران های تهیه شده با مشخصات بالا در سال نخست از زمان خزان بوته زعفران یعنی اواسط اردیبهشت در خاک بطور متراکم کشت می شود و تا اوایل شهریور مطابق با دستورالعمل های بعدی کود دهی و آبیاری می شود.
[toggle title=”کشت زعفران گلخانه ای” state=”open”]جهت ثبت نام در دوره های تخصصی کشت زعفران گلخانه ای می توانید با کارشناسان ما در ارتباط شوید.۰۹۱۲۰۶۵۸۵۳۵[/toggle]