در بخش قبلی به روش انجام صادرات زعفران و برخی موارد قانونی صادرات و گمرکی پرداختیم. این متن ادامه همان موضوع می باشد. برای دریافت کامل مطلب پیشنهاد میکنیم متن قبلی را مطالعه بفرمایید چراکه موضع صادرات بسیار مهم است. اما میپردازیم به صادرات زعفران به روش چمدانی. چنانچه قصد تجارت زعفران و خرید و صادرات زعفران را دارید، میتوانید با مشاوران و مدیران فروش شرکت الماس زعفران جهان در ارتباط شوید.
واردات چمدانی زعفران یا قاچاق؟!
در این میان، میبایست به این نکته اشاره داشت که در حال حاضر واردات کالای چمدانی همان قاچاق کالای خرد است. به هر حال قاچاق در هر شرایطی قاچاق است، خواه این قاچاق در قالب یک چمدان باشد یا در قالبی بزرگتر انجام پذیرد. قانونگذار نیز تفاوتی میان قاچاق جزء و کل قائل نشده و آن را مشمول مجازات میداند که البته بسته به میزان آن، مجازاتهای سبک و سنگین تعیین شده است و این امر از مبادی ورودی کشور کنترل میشود. البته در تجارت چمدانی محدودیتهایی تعریف شده که اگر تبادل کالا از حدود معینی تجاوز کند، مشمول جریمه خواهد شد. در مجموع، قاچاق در قالب تجارت چمدانی به گونهای نیست که بتوان با آن برخورد کرد، اما اکنون در بسیاری از مرز ها کالا در قالب قاچاق چمدانی وارد میشود. مسئله مهم این است که گاهی مشاهده میشود قاچاق از طریق کانالهایی اتفاق میافتد که باید به عنوان بازوی نظارتی به آنها مراجعه کرد و خواستار جلوگیری از ورود کالای قاچاق شد. البته برخی افراد از همین روش خرید و فروش زعفران را انجام میدهند.
تجارت زعفران؛ زمینه اشتغالزایی
تجارت چمدانی در همه دنیا متداول است. در بسیاری از نقاط جهان، کشورهایی که با یکدیگر هممرز هستند، کالاهایی را که در کشور مجاورشان با هزینه کمتری تولید میشوند، توسط مرزنشینان خود مبادله میکنند.معمولا دولتها نیز چندان در این امر سختگیری نمیکنند. ما همچنان معتقدیم از صادرات زعفران و حتی از تولید زعفران حمایت کافی صورت نمی گیرید. به عنوان مثال، آمریکا و مکزیک از کشورهایی هستند که این نوع تجارت را برای مرزنشینان خود تسهیل کردهاند
حجم تجارت چمدانی
حجم این نوع تجارت در اقتصاد کشور بسیار ناچیز است، اما در اشتغال زایی برای مرزنشینان کشورها کمک بسیاری میکند. این نوع تجارت که مشمول عوارض گمرک و مالیات نمیشود، صرفا در زمینه ایجاد اشتغال برای مرزنشینان اهمیت دارد. لازم به ذکر است صادرات چمدانی صادرات قانونی کالا در حجم تجاری و به صورت چمدانی است ;اما به افرادی که مبادرت به صادرات کالا در حجم تجاری به صورت غیرقانونی می نمایند، چترباز می گویند
صادرات چمدانی زعفران به ترکیه
یکی از مبادی ورود چمدانی کالا به کشور از طریق ترکیه است که هر روز تعداد زیادی پرواز بین دو کشور انجام می شود سالهاست که چمدانهای خالی از مرز بازرگان به سمت کشور ترکیه میرود و با انبوهی از کالاهای خارجی و مارک پر شده و به ایران باز میگردد. مرز بازرگان یکی از دروازههای مهم صنعت گردشگری کشور ترکیه است. گردشگری که یکی از منابع مهم و مورد توجه درآمدزایی برای کشورها شده است این روزها به عنوان یک صنعت مورد توجه قرار میگیرد. ترکیه در این سالهای اخیر با حذف نظامیان از پهنه سیاسی خود توانسته است برای اقتصاد خود برنامهریزی صحیح و دقیقی داشته باشد.
قانون صادرات و واردات هر مسافر
طبق قانون صادرات و واردات هر مسافر، مجاز است ۸۰ دلار با استفاده از معافیت حقوق ورودی گمرک کالا وارد کند. البته دستورالعمل های ریز دیگری نیز وجود دارد که تشخیص آن با ماموران گمرک است مثلا می توان آن ۸۰ دلار را افزایش داد اگر به عنوان مصرف شخصی باشد و برای مصارف تجاری، قلمداد نشود. برخی افراد با استفاده از معافیتی که دارند می توانند این کالاها را بیاورند. البته مبحث تجارت چمدانی برای مصارف شخصی افراد نیست بلکه بخشی است که سازماندهی شده کار می شود و حتی تبلیغات و آگهی هایش را در روزنامه ها می بینیم. در واقع مجموعه هایی وجود دارند که حتی هزینه های سفر افراد را نیز تامین می کنند تا کالایی که خودشان می خواهند را وارد کنند
صادرات زعفران
شایان ذکر است صادرات زعفران و اغلب مواد غذایی مستلزم اخذ مجوز از موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران می باشد. همچنین گواهی بهداشت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و گواهی های دیگر حسب مورد درخواست خریداران مانند گواهی قرنطینه دامی و گیاهی لازم است
این نوع صادرات در کشور ما بسیار دیرتر از سایر کشورها شروع گردیده و همین عامل یکی از دلایل رکود صادرات محسوب می گردد. علیرغم تذکر مکرر گی بخشنامه ها آنچنان که باید و شاید صادرات چمدانی زعفران جایگاه ویژه خود را پیدا نکرده است و همچنان موانع بسیاری بر سر این نوع صادرات وجود دارد.
محدودیت ارزی برای صادرات زعفران
یکی از مسایلی که کارشناسان آن را مانع توسعه تجارت چمدانی می دانند محدودیت ارزی برای صادرات کالا و مخصوصا برای صادرات زعفران است. کشور همسایه ما ترکیه سالهاست به اهمیت صنعت گردشگری پی برده و برای توسعه آن بسیاری از موانع از جمله عدم نیاز به اخذ ویزای توریستی برای اغلب کشورها برقرار کرده است.
تسهیلات در نظر گرفته شده برای توسعه صادرات چمدانی عبارت بودند از:
توریست ها و اتباع کشور های مستقل مشترک منافع هنگام مسافرت به ایران اجازه دارند برابر مقدار ارزی که به سیستم بانکی کشور می فروشند کالای مجاز صادراتی همراه خود از کشور خارج کنند
افراد یاد شده تا سقف ۱۰۰۰ دلار بدون اظهار به سیستم بانکی کشور و دریافت اعلامیه ارزی میتوانند کالای مجاز صادراتی همراه خود به خارج ببرند
خروج کالای همراه مسافر برای مسافران این کشورها نیاز به ارایه کارت بازرگانی ندارد
- به مسافران ایرانی که عازم این کشورها هستند اجازه داده شده تا سقف۵۰۰ دلار کالای مجاز صادراتی با خود خارج کنند
- مسافرین ورودی اعم از ایرانی یا غیر ایرانی می توانند علاوه بر اسباب مشتمل همراه خود که از حقوق ورودی معاف است به شرط غیر تجاری بودن و متناسب با مدت زمان اقامت در سال یکبار کالای نو به ارزش ۸۰ دلار را به شرط غیر تجاری بودن و نداشتن منوعیت شرعی و قانونی با معافیت ترخیص نمایند ، مازاد بر ارزش مذکور با رعایت شرایط و مقررات عنوان شده با پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی ۲ برابر قابل ترخیص است.این معافیت شامل کالاهای حجیم از قبیل یخچال و یخچال فریزر-کولر گازی-جارو برقی-تلویزیون-لباسشویی-ظرفشویی-اجاق گاز-رادیو ضبط غیر پرتابل نمی گردد.
- توجه:اقلام مذکور باید به صورت هدیه، سوغات و یا شخصی بوده تا شامل احراز شرایط کالای همراه مسافر گردد به زبان ساده تر کالا برای فروش نباشد در غیر اینصورت از شمول قوانین مسافری خارج و تابع قوانین تجاری از جمله داشتن کارت بازرگانی ، مجوز ثبت سفارش وزارت بازرگانی و اخذ مجوز از سایر وزارت خانه هاو سازمانها بستگی به نوع کالا خواهد گردید به منظور آگاهی شما مسافرین گرامی یک مثال جهت محاسبه حقوق ورودی کالای همراه مسافر اعلام می گردد
- ۱:بر اساس مقررات صادرات و واردات سال۱۳۹۴میزان حقوق ورودی برای پوشاک به میزان ۷۵درصد ارزش تعیین گردیده که با عنایت به ماده ۱۳۸آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی در خصوص کالای مازاد بر معافیت با احتساب سود مضاعف خواهد بود(۱۴۶%برای مسافر خواهد بود)
- ۲:هزینه هایی که بابت اضافه بار از مسافرین توسط شرکت حمل و نقل هوایی دریافت می شود هیچگونه ارتباطی با حقوق ورودی گمرکی دارد و این شرکتها با توجه به شرایط خود تا ۲۵-۲۰ و ۳۰ کیلوگرم دارای معافیت وزنی هستند اما ملاک ارزیابی در گمرک ارزش کالا است . مقوله اضافه بار پرداختی در کشور مبدا با اعمال مقررات گمرکی در کشور مقصد متفاوت است .
- ۳:در خصوص ارز همراه مسافر با عنایت به بند ۱۰-۵ و۱۱-۵ مجموعه مقررات ارزی ورود و خروج ارز به میزان پنج هزار دلار یا معادل آن به سایر ارزها برای هر مسافر مجاز خواهد بود،ورود بیش از مبلغ مذکور مستلزم تنظیم اظهار نامه ارزی در بدو ورود نزد بانک ملی(پیش از گیت گذرنامه ) باید صورت پذیرد ،در زمان خروج نیز برای ارز بیش از پنج هزار دلار نیز منوط به ارائه اظهار نامه ارزی و یا اعلامیه بانک مربوط توسط مسافر خواهد بود.
- ۴:ورود ارز خارجی به کشور به هر میزان مجاز است . چنانچه مسافر بخواهد مقداری از آن را با خود خارج نماید لازم است در بدو ورود با مراجعه به بانک قبل از گیت بازرسی گذرنامه ، اظهارنامه ورود ارز تنظیم نماید ، ورود پول ایرانی به میزان ۵ میلیون ریال برای هر فرد مجاز است .
- ۵:ورود زیور آلات طلای همراه با مسافرین از قبیل گردنبند ، دستبند ، گوشواره ، انگشتر ،النگو ،ساعت و غیره در حد متعارف و برای مصارف شخصی بصورت واحد از هرکدام یک عدد و در مورد گوشواره یک جفت و النگو شش عدد مجاز بوده و مازاد بر آن منوط به کسب اجازه قبلی از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
- ۶:خروج زیورآلات شخصی همراه مسافر تا میزان یکصد و پنجاه گرم از انواع مصنوعات طلا مجاز خواهد،چنانچه زیورآلات مورد بحث مزین به سنگهای گرانبها از قبیل الماس ، زمرد و برلیان باشد نبایستی وزن نگین مصوب به آنها از اجزای قیراط (کمتر از یک قیراط )تجاوز نماید.
- ۷:چنانچه مسافر به دلایل مختلف نتوانست کالای همراه خود را وارد نماید از یک ماه قبل از سفر می تواند آنرا بارنامه و تا یک ماه بعد از ورود می تواند آنرا با در دست داشتن گذرنامه ، اسناد حمل ، قبض انبار و انجام تشریفات گمرکی ترخیص نماید. فرستنده و گیرنده در بارنامه باید به نام خود مسافر باشد.
- ۸:هموطنان مقیم خارج از کشور چنانچه ترک اقامت نموده و قصد مراجعه به کشور را داشته باشند می توانند لوازم خانه و اشیا شخصی خود را به شرطی که حداقل مدت یکسال خارج از کشور بوده ، به شرطی که از یک ماه قبل تا ۹ ماه بعد از ورود به کشور برسد با رعایت مقررات و معافیت ترخیص نمایند مشروط به اینکه ظرف مدت ۵ سال قبل از چنین معافیتی استفاده نکرده باشند.
- ۹:کارکنان دولت که برای انجام ماموریت یکساله و بیشتر به خارج اعزام می شوند چنانچه قبل از پایان ماموریت و توقف یکساله از خارج احضار شوند مشمول شرط توقف یکساله نخواهند بود . اتومبیل شخصی ، موتور سیکلت و قایق مشمول معافیت این مقررات نمی باشد.
- ۱۰:هموطنان مقیم خارج از کشور نمی توانند هدیه و سوغات و وسایل برای اقوام و بستگان داخل کشور بارنامه وبه گمرک ارسال نمایند.این قبیل کالاها قابل ترخیص نمی باشد و باید از طریق پست ارسال و تشریفات ارزیابی آن توسط گمرک امانات پستی صورت می پذیرد.
- ۱۱:ورود دارو فقط در حد مصرف شخصی و کم قابل ترخیص است. بیشتر ازان مشمول اخذ مجوزهای قانونی از قبیل وزارت بهداشت….بعلاوه حقوق ورودی می گردد.
- ۱۲:ورود سیگار برای هر نفر مسافر به میزان یک باکس معادل ۲۰۰ نخ یا ۵۰ عدد سیگار برگ مجاز می باشد. همچنین میزان مجاز تنباکو برای هر مسافر ۲۵۰ گرم است.
- ۱۳:ورود حیوانات و پرندگان اهلی و غیر آنها منوط به ارائه گواهی بهداشت از کشور مبداء و تاییدیه سازمان دامپزشکی است.(قرنطینه حیوانی)
- ۱۴:ورود حیوانات و پرندگان وحشی و غیره منوط به ارائه گواهی از سازمان های مرتبط با کشور مبداء ، گواهی بهداشت و تاییدیه سازمان حفاظت محیط زیست ایران خواهد بود.
- ۱۵:ورود و ترخیص گل و نهال و … منوط به اخذ مجوز قرنطینه نباتی خواهد بود.
- ۱۶:ورود و ترخیص اقلام مخابراتی مثل تلفن بی سیم و غیره منوط به اخذ مجوز از وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات خواهد بود.
- ۱۷:ورود پرنده های کنترلی (از جمله هلکوپتر و کوادکوپتر ها و…)مشمول اخذ مجوز قانونی می باشد و هموطنان توصیه می گردد این قبیل اسباب بازیها را از داخل کشور تهیه گردد.